Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi (pitanja i odgovori)

Šta je Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi?

  • Standardni obrazac koji se koristi u celoj Evropi i validan je umesto policijskog izveštaja u slučaju malih šteta, odnosno manjih saobraćajnih nezgoda (gde nema povređenih i poginulih, a materijalna šteta je manja od 500 evra) a kojim se pojednostavljuje procedura prijave štetnog događaja i dobijanja odgovarajuće odštete.
  • Za vreme upotrebe motornog vozila u saobraćaju, vozač je dužan da u vozilu ima Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i da ga predoči na zahtev ovlašćenog službenog lica.

Gde mogu da dobijem Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i da li postoji Uputstvo za popunjavanje?

  • Društvo za osiguranje kod kojeg je zaključen ugovor o osiguranju od autoodgovornosti dužno je da ugovaraču osiguranja, uz polisu osiguranja, uruči Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Obrazac Evropskog izveštaja je besplatan i osiguranici SAVA OSIGURANJA mogu da ga nabave u svim ekspoziturama i prodajnim mestima SAVA OSIGURANJA.
  • Na poleđini Izveštaja nalazi se Uputstvo za popunjavanje usaglašenih izjava i izveštaja o saobraćajnoj nezgodi.

Šta uraditi u slučaju nezgode?

  • U slučaju saobraćajne nezgode, njeni učesnici su dužni da izveštaj popune, potpišu i međusobno razmene, kao i da sa vozilom dođu u osiguravajuće društvo. Uredno popunjen Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi oštećeno lice i osiguranik mogu koristiti kao odštetni zahtev po osnovu osiguranja od autoodgovornosti, u slučaju malih šteta.

text-icon Primer popunjenog Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi